Ο βιασμός είναι πράξη που στρέφεται κατά της σωματικής και της ψυχικής ακεραιότητας του ατόμου. Είναι εγκληματική ενέργεια όπου το θύμα , συνήθως γυναίκα, υφίσταται σεξουαλική επίθεση και δεν έχει τη σωματική δύναμη ν’ αντισταθεί και υποκύπτει στη σεξουαλική παρόρμηση του αρσενικού. Ο βιασμός δεν είναι μόνο σωματικός, σεξουαλικός. Είναι κύρια ψυχολογικός , βιάζεται η θέληση, το συναίσθημα και τελικά ολόκληρη η ζωή της παθούσης. Διότι μετά το βιασμό εγκαθίσταται ένας διαρκής φόβος επανάληψης της ίδιας οδυνηρής εμπειρίας. Η γυναίκα μπαίνει σε μια κατάσταση διαρκούς συναγερμού όπου κάθε άντρα που θα την πλησιάσει τον αντιλαμβάνεται σαν ένα δυνητικό βιαστή. Είναι τόσο μεγάλος ο φόβος ώστε και τις καλύτερες προθέσεις του αντρικού φύλλου να τις ερμηνεύει σαν προεόρτια σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού. Αυτή η φοβία τελικά δημιουργεί απέχθεια προς την ίδια την σεξουαλική πράξη γιατί την ταυτίζει με το βιασμό. Αποτέλεσμα να βλέπει επιφυλακτικά και καχύποπτα το άλλο φύλο και να μη μπορεί ν’ αφεθεί . Αν αυτή η γυναίκα δεν καταφέρει να ξεπεράσει αυτό το τραύμα κάθε ερωτική σχέση που θα δημιουργήσει θα την βιώνει τραυματικά και για αποφεύγει την οδύνη της ερωτικής πράξης θα μηχανεύεται διάφορες αφορμές, συνήθως σωματικά ενοχλήματα, για ν’ αποφεύγει την συνεύρεση με το σύντροφό της. Ακόμα και αυτός ο γάμος δεν αρκεί, σε πολλές περιπτώσεις, να την απαλλάξει , η φοβία είναι συνεχώς παρούσα και την μετατρέπει σ’ ένα δυστυχισμένο πλάσμα που συμπαρασύρει στην ίδια δυστυχία και τον σύζηγό της .
Σε άλλες περιπτώσεις ακόμα και το ερωτικό άγγιγμα πυροδοτεί διάφορα σωματικά ενοχλήματα όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση, τρόμο, μεγάλη δυσφορία. Καταγράφεται ακόμα και αναίτια βίαιη συμπεριφορά της βιασθείσης προς άντρα που ερμηνεύει την στάση του σαν σεξουαλική πρόθεση.
Ο βιασμός για άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα προκαλεί ποικίλα συμπτώματα και καταστάσεις από την ψυχική σφαίρα. Το σύνολο τους περιγράφεται σαν σύνδρομο βιασμού και περιλαμβάνει ευερεθιστότητα, άγχος, διαταραχές του ύπνου, εφιάλτες. Συνυπάρχουν θυμός , κατάθλιψη , ενοχικές σκέψεις , εκδικητικότητα.
Ο ίδιος φόβος βιασμού προκαλείται επίσης και από αποτυχημένη προσπάθεια βιασμού. Η πάλη που έδωσε η γυναίκα για ν’ αντιμετωπίσει τον επίδοξο βιαστή μαζί με τη αγωνία, που ισοδυναμεί μ’ εκείνη του επικείμενου θανάτου την συνοδεύει για πολλά χρόνια και σημαδεύει αρνητικά την υπόλοιπη ζωή της.
Εκτός από το βιασμό και άλλες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σεξουαλική απέχθεια π.χ. μια αυταρχική συμπεριφορά ή βιαιότητα στη διάρκεια σεξουαλικής πράξης μπορεί να τραυματίσουν ψυχολογικά και να δημιουργήσουν ένα γενικό φόβο προς το άλλο φύλο.
Ο βιασμός ουσιαστικά είναι ψυχικός ακρωτηριασμός από τον οποίο η γυναίκα δύσκολα θεραπεύεται. Η δυσκολία της θεραπείας οφείλεται στο ότι η βιασθείσα αντιμετωπίζει μόνη το μαρτύριο της. Κοινωνικοί και οικογενειακοί λόγοι δεν της επιτρέπουν την κοινοποίηση της τρομακτικής εμπειρίας της ώστε να ζητήσει και να βρει βοήθεια. Έτσι κλείνεται στον εαυτό της και καταχωνιάζει στα βαθύτερα επίπεδα του υποσυνείδητού της τον εφιάλτη του βιασμού και από κει αυτό τροφοδοτεί με φόβο όλη την ύπαρξή της.
Η Ομοιοπαθητική Ιατρική με τη μεθοδική προσέγγιση του ασθενούς μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια . Το πλήρες ομοιοπαθητικό ιστορικό εκτός των άλλων ερευνά και καταγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εμφανίστηκε η ασθένεια ή καλύτερα η εκτροπή από την κατάσταση υγείας. Τέλος συνεκτιμώντας και τις τρεις παραμέτρους της ανθρώπινης ύπαρξης, σώμα , ψυχή , πνεύμα οδηγείται στη τελική εκτίμηση της ατομικής ιδιοσυγκρασίας του ασθενούς. Με βάση τα δεδομένα αυτά επιλέγει το απόλυτα ειδικό φάρμακο που ταιριάζει στον ασθενή. Η λήψη του κατάλληλου ομοιοπαθητικού σκευάσματος ,ενισχύοντας το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, επαναφέρει την ψυχική ισορροπία και κινητοποιεί ναρκωμένες δυνάμεις αυτοθεραπείας που διαθέτει ο οργανισμός. Όταν επανέλθει αυτή η ισορροπία ο φόβος βιασμού αναγνωρίζεται από τον οργανισμό σαν κάτι ξένο και άχρηστο για την ύπαρξη και αποβάλλεται. Δεν έχει πλέον καμμιά θέση ούτε στο υποσυνείδητο ούτε στο συνειδητό. Ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός και η γυναίκα απαλλαγμένη από το φορτίου του φόβου επανέρχεται στη ζωή και βιώνει τη χαρά του έρωτα.
ΥΓ. Στην επιλογή «περιπτώσεις « περιγράφεται περίπτωση γυναίκας με φόβο βιασμού που θεραπεύτηκε με την Ομοιοπαθητική θεραπεία.
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αριστείδης Γιαννόπουλος
Ιατρός- Oμοιοπαθητικός
http://www.omoiopathitiki-iatriki.com - Copyrights 2014